Wat is er te doen?
Welkom bij de Entree van Stadshagen!
Bekijk hier de ‘Making of..’
Het verhaal van de entree
Welkom bij de vrolijke entree naar Stadshagen.
Een wijk vol kostbaar Zwols kapitaal met een lange geschiedenis. 800 jaar geleden was dit een nat, zompig, moerassig gebied. Een ideale plek voor mensen, die het niet zo nauw namen met goed en kwaad. De Heren van Voorst, roofridders, hadden er hun kasteel en voelden zich er veilig in hun burcht met dubbele gracht en dubbele muren van wel 20 meter hoog en 4 meter dik. Moeilijk bereikbaar door de bescherming van het natte, zompige, moerassige gebied. Een ideale uitvalsbasis voor hun rooftochten, die het leven van de Zwollenaren op de proef stelden. Uiteindelijk hadden de Zwollenaren er in 1362 genoeg van en hebben ze de roofridders verjaagd en het kasteel Voorst tot de grond toe afgebroken.
1.
En toen kwam het geniale idee om van het moerassige gebied tussen Zwolle en Kampen een polder te maken: de Mastenbroekerpolder. De eerste en oudste polder van Nederland! Het polderen, waar Nederland zo beroemd om is, is nergens anders begonnen dan bij het prachtige Zwolle. Zwolle groeide in de middeleeuwen en het voedsel uit de polder zorgde voor gezonde en sterke Zwollenaren. Toen al haalden we een deel van ons eten uit het buitenland:
ossen uit Jutland in Denemarken kwamen te voet deze kant op om de Amsterdammers te voeden. Om na die lange tocht weer aan te sterken graasden de ossen in de Mastenbroekerpolder. Zwolle verdiende er goed aan. Om het gras kort te houden kwamen op het feest van de heilige Johannes de Hannekemaaiers, seizoenarbeiders uit Westfalen, elk jaar deze kant op. Te voet, met de zeis op de schouders en de rugzak op de rug. Zo was de Mastenbroekerpolder kostbaar kapitaal voor het voeden en inkomen van de stad.
2.
Eeuwen is dat zo doorgegaan tot aan einde van de twintigste eeuw het tweede geniale idee kwam:
Als de polder een rijke voedingsbodem is voor gezonde voeding en gezonde dieren dan kan het ook een voedingsbodem zijn voor gezonde mensen: de nieuwbouwwijk Stadshagen verrees. Een ruim opgezette woonwijk met veel groen waar het prima wonen is. Een wijk vol mensen als het kostbare kapitaal voor een bloeiende en groeiende stad vol bedrijvigheid, gezelligheid en cultuur en met een rijke geschiedenis vol verhalen. De inwoners van Stadshagen zijn trots op hun wijk en trots op hun bijdragen aan de welvaart en het welzijn van de stad.
3.
En waar je nu staat, kijk je naar het derde geniale idee, dat ontsproten is uit een polder die eens een nat, zompig, moerassig gebied was: een viaduct met heldere kleuren en met prachtige afbeeldingen. – – –
Een viaduct dat vertelt over de geschiedenis en de toekomst van dit bijzondere plekje in Nederland.
Een viaduct dat vertelt over de wijk Stadshagen waar het goed wonen en goed vertoeven is.
Een viaduct vol heldere kleuren, dat vertelt over de verlangens en toekomstdromen van de inwoners van Stadshagen.
Stadshagenezen, die als geen ander weten, dat zij het onmisbare en kostbare kapitaal zijn, dat garandeert, dat ook in de toekomst Zwolle een stad vol welvaart en welzijn zal blijven.
Entree Stadshagen maakt ook onderdeel uit van de Zwolse Street Art Tour, kijk hier voor meer info: Grote Zwolse Street Art Tour (visitzwolle.com)